Kies voor Jezelf

Ik kwam dit boek tegen toen ik voor een cliënt op zoek was naar een boek over assertiviteit. Dit boek gaat daar ook zijdelings over, maar omdat het thema ‘stop met pleasen’ goed aansloot bij veel mensen met minder sterk ontwikkelde assertieve vaardigheden, is het toch relevant.

Als je jezelf herkent in het beeld van iemand die altijd voor anderen klaar staat, keuzes maakt waar vooral anderen blij van worden maar die weinig voor zichzelf kiest, dan is dit boek voor jou. Dus zeker als je wilt stoppen met pleasen van anderen. Na het lezen van dit boek zul je duidelijker snappen waar jouw neiging tot pleasen vandaan komt en ook wel wat handvatten hebben gekregen om dit te verminderen.

Ons oordeel in beeld

Kies voor Jezelf - Emma Reed Turrell
  • Makkelijk leesbaar
  • Praktisch toepasbaar
  • Motiverend
  • Inzichtgevend
  • Wetenschappelijk onderbouwd
2.8

Samenvatting

Het boek Kies voor Jezelf is gebaseerd op de praktijkervaringen van de auteur (therapeut). Ze geeft veel voorbeelden van andere mensen die het lastig vonden om voor zichzelf te kiezen, maar die hier uiteindelijk wel beter in werden. Het boek levert vooral meer (zelf-)inzicht op.

Ook beschikbaar als e-book: ja. 

Opbouw van dit boek Kies voor Jezelf

Het boek begint in hoofdstuk 1 met een beschrijving van de vier ‘pleasing profielen’ die de auteur onderscheidt. Het gaat om ‘De Klassieker’, ‘De Schaduw’, ‘De Vredestichter’ en ‘De Rebel’. De meeste mensen herkennen zichzelf waarschijnlijk een beetje in meerdere profielen. Ook beschrijft de auteur hoe de basis voor please gedrag vaak wordt gelegd in iemands jeugd. Aan het eind van dit eerste hoofdstuk vind je de eerste vragen die de auteur aan je stelt, waardoor je aan het denken wordt gezet over jouw eigen please gedrag en het ontstaan daarvan.

De overige hoofdstukken zijn elk gewijd aan pleasen in specifieke situaties, zoals het pleasen van je ouders of je vrienden, maar ook op het werk, richting je kinderen, of online. In elk hoofdstuk vind je vragen die je helpen om na te denken over je eigen gedrag en zo meer zelfinzicht te krijgen. Zijdelings worden ook wat tips gegeven over hoe je het anders kunt gaan doen, bijvoorbeeld ‘Wees duidelijk over wat je wel en niet wilt doen en houd voet bij stuk’ in het hoofdstuk over pleasen tijdens speciale gelegenheden, zoals de feestdagen. Dat zijn mooie adviezen, maar in mijn ogen te weinig concreet en daarmee lastig toe te passen voor mensen die hier al moeite mee hebben. Daarmee is het boek niet echt praktisch toepasbaar.

Ten slotte merkte ik dat ik me tijdens het lezen regelmatig stoorde aan de vertaling, de zinnen lopen soms stroef en zijn letterlijk vertaald uit het Engels. Ook de titel ‘Please Yourself’ dekt mijns inziens de lading beter dan ‘Kies voor jezelf’. Als je het Engels goed beheerst, zou ik je zeker aanraden het boek in de originele taal te lezen.

WEtenschappelijke onderbouwing

De auteur, Emma Reed Turrel, is een Britse en studeerde oorspronkelijk Engelse Literatuur aan Oxford. Na een tienjarige carrière binnen sales en marketing, ging zij zich interesseren voor de psychologie en volgde ze volgens haar LinkedIn profiel gedurende een jaar de bachelor in Counseling and Psychotherapy aan Middlesex University. Dit is een drie- tot vierjarige opleiding, de vraag is dus of ze deze heeft afgemaakt. In Nederland zou je je met een vergelijkbare opleidingsachtergrond geen psychotherapeut mogen noemen, maar dit is in het Verenigd Koninkrijk mogelijk geen beschermde titel, want zij presenteert zich als ‘psychotherapist’. In het boek zijn geen verwijzingen opgenomen naar wetenschappelijk bronnen of inzichten, en de wetenschappelijke basis voor haar adviezen is beperkt.

Hoe dit hulpboek te gebruiken?

Nuttig als boek om meer inzicht te krijgen in je eigen please gedrag, maar als je hier echt iets aan wilt veranderen geeft dit boek je te weinig handvatten.

Nicoline Hermans: Arbeid & Organisatiepsycholoog, cognitief gedragstherapeut en de initiatiefnemer van deze site. Raadt haar cliënten vaak hulpboeken aan en ziet dat dit helpt om coaching effectiever te maken.