boek negatief zelfbeeld veranderen

Negatief Zelfbeeld

In 2010, toen het hulpboek Negatief Zelfbeeld voor het eerst verscheen, was ik bezig met de post-doc opleiding tot cognitief gedragstherapeut en volgde ik supervisie bij de auteur, Manja de Neef. Het onderwerp zelfbeeld was regelmatig onderwerp van gesprek, omdat het bij veel verschillende klachten en diagnoses een (onderliggende) rol speelt. Veel mensen willen daarom hun negatief zelfbeeld veranderen. Inmiddels is het boek Negatief Zelfbeeld al toe aan zijn 11e druk.

Als je veel last hebt van onzekerheid, voortdurend twijfelt aan jezelf of er moeite mee hebt om tevreden te zijn met jezelf en je prestaties, dan zou je een negatief zelfbeeld kunnen hebben. Met dit boek kun je een negatief zelfbeeld veranderen en een meer realistisch zelfbeeld ontwikkelen.

ons oordeel in beeld

Negatief Zelfbeeld - Manja de Neef
  • Makkelijk leesbaar
  • Praktisch toepasbaar
  • Motiverend
  • Inzichtgevend
  • Wetenschappelijk onderbouwd
4.5

Samenvatting

Het boek helpt je om aan de hand van praktische opdrachten en oefeningen op een meer realistische manier naar jezelf te leren kijken. Je wordt gestimuleerd om je eigen vooruitgang in kaart te brengen, dat werkt motiverend. Praktisch toepasbaar en gebaseerd op wetenschappelijke inzichten.

Ook beschikbaar als e-book: nee

Opbouw van het boek ‘negatief zelfbeeld’

Dit boek over negatief zelfbeeld veranderen is makkelijk leesbaar geschreven en begint met een uitleg over wat een negatief zelfbeeld is. Het boek geeft veel voorbeelden van andere mensen die hier last van hebben. Vaak zijn dit herkenbare beschrijvingen. In het eerste hoofdstuk vind je ook een korte vragenlijst om je te helpen bepalen of je inderdaad last hebt van een negatief zelfbeeld. Veel mensen vinden het fijn om die bevestiging te krijgen.

In de volgende hoofdstukken vind je praktische opdrachten en oefeningen en leer je stap voor stap positiever naar jezelf te kijken. De meeste van deze oefeningen kun je direct invullen in het boek, dat werkt prettig. Daarnaast vraagt het boek je om een apart mooi notitieboekje te kopen om dingen in bij te houden. Het is echt aan te raden om dit te doen. De oefeningen worden hierdoor veel effectiever dan als je notities maakt op je telefoon of je computer.

Op verschillende plekken in het boek word je gevraagd om te noteren hoe je op dat moment tegen jezelf aankijkt. Zo breng je je eigen vooruitgang in kaart, dat is erg motiverend. Ook kun je daardoor aan het eind duidelijk zien wat het boek je heeft opgeleverd. Voor het veranderen van een negatief zelfbeeld is geen ‘snelle truc’: je moet hier tijd en energie in steken. Mensen die de oefeningen en opdrachten trouw uitvoeren en blijven volhouden, merken na ongeveer zes maanden duidelijke verbetering.

Wetenschappelijke onderbouwing

De auteur, Manja de Neef, is psychotherapeut en cognitief gedragstherapeut. De methode die in in dit boek wordt gebruikt, is gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie. Dit is een uitgebreid wetenschappelijk onderzochte therapie-methode, waarvan bewezen is dat hij effectief is (‘evidence-based’). Ook de vragenlijst die in het boek is opgenomen is wetenschappelijk onderzocht.

Hoe dit boek gebruiken om een negatief zelfbeeld te veranderen?

Dit boek ‘Negatief Zelfbeeld’ is op twee manieren te gebruiken: als zelfhulpboek en als werkboek tijdens een behandeling of coachingstraject. Als je het boek zelfstandig gebruikt, geeft de auteur je de tip om een maatje in te schakelen: die kan je helpen om vol te houden met de oefeningen. Doe dit echt, het helpt! Ik heb dit hulpboek zelf al heel vaak aangeraden aan cliënten en samen met hen de stappen uit het boek doorlopen, met mooie resultaten tot gevolg.

N.B. Er is in 2018 ook een aanvullende versie verschenen met handreikingen voor therapeuten en coaches: Negatief Zelfbeeld Behandelen.

Nicoline Hermans: Arbeid & Organisatiepsycholoog, cognitief gedragstherapeut en de initiatiefnemer van deze site. Raadt haar cliënten vaak hulpboeken aan en ziet dat dit helpt om coaching effectiever te maken.