hulpboek helpen bij verlies verdriet

Helpen bij verlies en verdriet

Dit boek gaat over rouw. Het is bedoeld voor hulpverleners en direct betrokkenen die anderen willen helpen bij verlies en verdriet – of zelf geholpen willen worden hierbij. Ik ben er door collega’s en hulpverleners op gewezen. Het boek verscheen voor het eerst in 1997 en is inmiddels al toe aan zijn 34e druk. In mei 2017 is een nieuwe editie verschenen.

Dit boek is helpend voor als je in je werk of in je persoonlijke leven te maken hebt met verlies en daarbij horende rouw. Het boek gaat niet alleen over verlies door overlijden, maar ook over ander verlies.

ons oordeel in beeld

Helpen bij verlies en verdriet - Manu Keirse
  • Makkelijk leesbaar
  • Praktisch toepasbaar
  • Motiverend
  • Inzichtgevend
  • Wetenschappelijk onderbouwd
4.2

Samenvatting

Het is een heel makkelijk leesbaar boek over rouw, ook voor niet-deskundigen (als die bestaan). Er staan veel praktijkvoorbeelden in die de herkenbaarheid vergroten.

Ook beschikbaar als e-book: ja.

opbouw van het boek

Het boek begint met de verschillende stadia van rouw en hoe je daar mee om kunt gaan. Het laat zien dat rouw op verschillende wijzen beleefd kan worden. Dit geeft handvatten voor zelfhulp en om anderen te helpen bij verlies.

Hierna worden andere onderwerpen aangesneden, zoals rouw en verdriet door kinderen, man-vrouw verschillen, kinderloosheid/verlies tijdens zwangerschap, verlies van werk en zelfdoding. Aan het einde van ieder hoofdstuk staan tips.

Door de duidelijk afgebakende onderwerpen is het een boek dat je niet helemaal hoeft te lezen. Je kunt het onderwerp nemen dat het dichtst bij jou als hulpverlener of betrokkene staat. De eerste hoofdstukken over de verschillende fases van rouw zijn wel een ‘must read’ (ook volgens de auteur).

De stijl van schrijven vind ik licht en toegankelijk. De voorbeelden uit de praktijk geven verduidelijking en maken het (zeker voor ervaringsdeskundigen) herkenbaar. De Belgische afkomst van de auteur herken je ook.

Wat je een minpunt zou kunnen noemen is dat er enkele herhalingen in staan. Maar omdat je niet het hele boek hoeft te lezen om het zinvol te maken is dat ook wel weer een sterk punt.

Mocht de omvang van het boek (bijna 300 pagina’s) je afschrikken, dan kan ook ‘Vingerafdruk van verdriet‘ van dezelfde auteur aangeraden worden. Dat is eigenlijk (letterlijk en figuurlijk) een miniversie.

wetenschappelijke onderbouwing

Manu Keirse is een Vlaamse emeritus hoogleraar, doctor in de geneeskunde, klinisch psycholoog en specialist als het over verdriet en verlies gaat. Hij is onder meer verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven en geeft regelmatig interviews. In het boek wordt meerdere malen aan wetenschappelijke onderzoeken gerefereerd.

hoe dit hulpboek te gebruiken?

Lees eerst de hoofdstukken over de verschillende fasen van rouw. Daarna kun je kiezen welke hoofdstukken jouw situatie raken en daardoor interessant voor je zijn. En uit interesse kun je natuurlijk ook het hele boek lezen! Als professional kun je de kennis uit het boek gebruiken om je cliënten te ondersteunen bij rouwprocessen. Het is m.i. ook uitermate geschikt om het cliënten zelf te laten lezen. Dit heb ik meerdere malen geadviseerd en kreeg daar positieve reacties op.

* Ken je online boekwinkel Bazarow nog niet? Lees hier meer over dit sympathieke initiatief.

Peter Holthaus: coach en bedrijfsarts in Amsterdam. Komt in zijn werk het onderwerp rouw en verlies veelvuldig tegen. Verder is hij ervaringsdeskundige en ook vanuit dit perspectief kan hij het door hem beoordeelde hulpboek zeker aanbevelen.