zelfhulpboek ontwerp je eigen leven

Ontwerp je eigen leven

N.B. Dit boek is momenteel (apr 2021) helaas niet meer als papieren versie in het Nederlands verkrijgbaar (nog wel als e-book).

Ik heb dit boek ‘Ontwerp je eigen leven’ gekregen en werkelijk als een cadeau ervaren, omdat het precies op het goede moment in mijn leven kwam. Dit boek heeft mij persoonlijk inzicht en bewustwording gebracht in de belangrijkste aspecten van mijn leven. Dit inzicht heeft mij geholpen om mijn leven anders vorm te geven, op een manier die nog beter bij mij past.

Dit boek is heel geschikt voor jou als je nieuwsgierig bent naar vragen als ‘ waar sta ik nu?’ en ‘wat wil ik met mijn leven?’. Dit boek kan je praktisch helpen om je eigen weg te vinden qua werk. Vervolgens kun je een leven daar omheen bouwen waar je van droomt; een leven dat jou voldoening en betekenis geeft.

ons oordeel in beeld

Ontwerp je eigen leven - Bill Burnett & Dave Evans
  • Makkelijk leesbaar
  • Praktisch toepasbaar
  • Motiverend
  • Inzichtgevend
  • Wetenschappelijk onderbouwd
4.6

Samenvatting

Het boek leest makkelijk weg en is een afwisseling tussen opdrachten om zelf te maken en vragen die je aan het denken zetten. Deze helpen je  om via de methode van ‘design thinking’ oplossingsgericht en open-minded aan jouw ‘echte probleem’ en manier van denken te werken.

Ook beschikbaar als e-book: ja.

opbouw van het boek Ontwerp je eigen leven

‘Design thinking’ is een manier om problemen op een andere manier te bekijken, oplossingen en opties te bedenken die nog niet bestonden en alternatieven te onderzoeken. Deze manier van denken kun je toepassen bij bijvoorbeeld het ontwikkelen van een product. Vernieuwend in dit boek is dat deze methode wordt toegepast om juist je eigen professionele en persoonlijke leven vorm te geven: zo ontwerp je je eigen leven,

Het boek begint door je te vragen een thermometer in je eigen situatie en leven te ‘steken’. Door middel van dashboards kun je kijken hoe je er bij belangrijke gebieden in je leven voor staat qua energie en betrokkenheid. Gaandeweg kun je dit boek meer en meer als een kompas gaan gebruiken en je eigen weg vinden in complexe vragen. Zoals bijvoorbeeld je ideale baan vinden.

In elk hoofdstuk zetten de auteurs je aan het denken en dagen ze je uit om oplossingsgericht en actiegericht te blijven denken. Dit heet je eigen gedachten herkaderen. Dus niet denken: ‘ik zit vast’, maar: ‘Ik zal nooit vast komen te zitten, want ik zal altijd een aantal ideeën kunnen bedenken’. Door zo expliciet gedachtes te herformuleren, verbreed je je perspectief en kun je je eigen creativiteit aanboren. Het boek is gebaseerd op het gelijknamig vak wat beiden auteurs gaven aan Stanford University. Stiekem had ik het nog leuk gevonden om een link met slides en meer praktische oefeningen aan het einde van het boek te kunnen vinden. Absoluut een aanrader en inspirerend boek!

wetenschappelijke onderbouwing

Bill Burnett en Dave Evans zijn beiden verbonden aan de afdeling Product Design van Stanford University. Dit boek is gebaseerd op hoe zij hun studenten leerden om ‘design thinking ‘ te gebruiken om hun persoonlijke en professionele leven vorm te geven en er voldoening uit te halen. Voordat zij professoren werden aan Stanford stonden de auteurs aan de wieg van de ontwerpen van talloze innovatieve Silicon Valley-projecten, zoals de Apple-muis, laserprinters en de eerste laptops. De methode in dit boek is dus gebaseerd op de methode van het ontwerpen van producten. De toepasbaarheid op het ontwerpen van je eigen leven en de effectiviteit ervan is niet wetenschappelijk onderzocht.

hoe dit hulpboek te gebruiken?

Ik geef het boek wel eens mee aan mijn cliënten, ter ondersteuning van ons loopbaantraject. Het boek boort namelijk een andere manier van kijken aan naar je werkende leven. En het helpt cliënten die vastzitten in hun denkproces rondom hun loopbaan om breder te kijken. Daarnaast vind ik het voor mezelf heel prettig om het boek erbij te pakken voor mijn eigen ontwikkeling. En om na te denken over mijn eigen toekomst. Het is dus zeker goed bruikbaar als zelfhulpboek.

Margo Kitzen: Arbeid- en Organisatiepsycholoog en coach, actief in o.a. loopbaantrajecten gericht op talentontwikkeling en het faciliteren van teamsessies en intervisies rondom zelfreflectie. Zelf ben ik erg leergierig en lees dan ook veel. De mooiste zelfhulpboeken vind ik de boeken waar theorie en praktische oefeningen hand in hand gaan. Zoals bij dit boek.