slimme onbewuste beslissingen nemen boek

Het Slimme Onbewuste

Dit boek gaat voor een belangrijk deel over beslissingen nemen. Volgens de auteur kunnen we hierbij veel meer gebruik maken van onbewuste denkprocessen, in plaats van bewuste. Toen het boek in 2007 uit kwam, was ik net klaar met mijn studie. Dit boek was het eerste boek dat ik las over psychologie, dat niet verplicht was voor mijn studie. Ik vond het een verademing om te lezen: een boeiend en ingewikkeld onderwerp, maar dan uitgelegd op een makkelijk leesbare manier. En met een duidelijke link naar de praktijk!

Dit boek is interessant voor jou als je moeite hebt met het nemen van beslissingen. Als je vaak twijfelt wat de juiste keuze is. Of als je graag meer op je gevoel of je intuïtie wilt leren vertrouwen bij het nemen van beslissingen.

Ons oordeel in beeld

Het slimme onbewuste - Ap Dijksterhuis
  • Makkelijk leesbaar
  • Praktisch toepasbaar
  • Motiverend
  • Inzichtgevend
  • Wetenschappelijk onderbouwd
3.9

Samenvatting

Prettig leesbaar en met humor geschreven. Vertaalt wetenschappelijk inzichten naar de praktijk en laat je zien hoe je  je onbewuste kunt gebruiken om betere beslissingen te nemen en hoe het je gedrag beïnvloedt. 

Opbouw van het boek

De ondertitel van dit boek is ‘Denken met gevoel’. In het eerste deel van het boek beschrijft de auteur dat ons bewustzijn niet zaligmakend is. Dat betekent ook dat het nemen van bewuste beslissingen – door er lang en hard over na te denken – niet altijd de beste resultaten oplevert. Ook vind je in dit deel uitleg over wat het ‘bewuste’ en het ‘onbewuste’ precies zijn.

In de volgende hoofdstukken komt steeds een andere functie van het onbewuste aan bod, zoals onbewust waarnemen, onbewust beslissingen nemen en onbewust een mening over iets vormen. Ook komen zaken als creativiteit en de invloed van ons onbewuste op sociaal gedrag aan bod.

Het boek geeft aan de hand van voorbeelden en experimenten inzicht in hoe ons onbewuste werkt en hoe je er optimaal gebruik van kunt maken – iets wat de meeste mensen te weinig doen. Het is geen klassiek zelfhulpboek – dat schrijft de auteur zelf ook expliciet. Het boek geeft dus geen stappenplan om meer op je onbewuste te varen. Maar je kunt er zeker tips uithalen om hiermee aan de slag te gaan.

WEtenschappelijke onderbouwing

Auteur Ap Dijksterhuis is hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij wordt wereldwijd gezien als expert op het gebied van het menselijk bewustzijn en heeft lange lijst aan wetenschappelijke publicaties en prijzen op zijn naam staan. Het boek is geheel gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en er wordt duidelijke verwezen naar de verschillende onderzoeken, van de auteur zelf en van anderen.

Hoe dit hulpboek te gebruiken?

Dit boek in niet geschreven als zelfhulpboek, en je vindt er dus ook geen opdrachten en oefeningen in. Toch heb ik het al diverse keren aan cliënten aangeraden, met name aan mensen die het moeilijk vinden om beslissingen te nemen en die vaak lang twijfelen. Die zichzelf als ‘rationeel’ beschrijven en moeite hebben te voelen wat ze willen. Als je meer inzicht wilt krijgen in hoe je onbewuste je hierbij kan helpen, is dit boek een aanrader!

Nicoline Hermans: Arbeid & Organisatiepsycholoog, cognitief gedragstherapeut en de initiatiefnemer van deze site. Raadt haar cliënten vaak hulpboeken aan en ziet dat dit helpt om coaching effectiever te maken.