dit is jouw leven positief boek

Dit is jouw leven

‘Dit is jouw leven’ stond een tijdje geleden als tip in de nieuwsbrief van uitgeverij Boom. De subtitel ‘ervaar de effecten van de positieve psychologie’ wekte gelijk mijn belangstelling, enthousiast als ik ben over positieve psychologie. Deze stroming kwam eind jaren ’90 op. De positieve psychologie richt zich – kort gezegd – niet op het wegnemen of controleren van klachten, maar op positieve emoties en ervaringen. Een positief leven, eigenlijk. Erg interessant vind ik persoonlijk, dus dit boek wilde ik graag lezen.

De auteurs noemen het een ‘ontbeterboek’. Het gaat niet zozeer om jezelf verbeteren, maar over wat zij levenskunst en positief leven noemen. Het is interessant voor iedereen die zijn of haar positieve geestelijke gezondheid en welbevinden wil laten toenemen. Én die bereid is om actief te werken aan het beste uit zichzelf en de ander halen.

Ons oordeel in beeld

Dit is jouw leven - Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen
  • Makkelijk leesbaar
  • Praktisch toepasbaar
  • Motiverend
  • Inzichtgevend
  • Wetenschappelijk onderbouwd
4.8

Samenvatting

Het is een zeer informatief boek en de vele oefeningen zijn goed zelf toe te passen. Het kan dan ook veel inzicht en diverse handvatten opleveren om je positieve gezondheid te ontwikkelen. Daardoor lees je het boek niet ‘snel even weg’. Het vraagt aandacht en rust om alles goed tot je te nemen.

Ook beschikbaar als e-book: ja.

Opbouw van Dit boek over positief leven

Het boek is zo opgebouwd dat elk hoofdstuk een bouwsteen biedt voor een positief leven. Het eerste hoofdstuk is gewijd aan positieve emoties en ervaringen en hoe daar meer oog voor te krijgen. De volgende hoofdstukken gaan over ontdekken en benutten van je kwaliteiten of sterke kanten. In de daarop volgende hoofdstukken staan optimisme, hoop en zelfcompassie centraal. In hoofdstuk 6 wordt ingegaan op omgaan met traumatische gebeurtenissen en tegenslag. En de laatste twee hoofdstukken gaan in op je contact en interactie met anderen, en gaan over (positieve) relaties en over verbondenheid en geven.

Deze opbouw maakt het overzichtelijk en maakt het gemakkelijk om in fases met het boek bezig te zijn. Dat is ook wel nodig merkte ik bij het lezen. Want ieder hoofdstuk biedt veel informatie en zet aan het denken, waardoor je de tijd en rust moet hebben om de informatie goed op te kunnen nemen en te laten bezinken. Los daarvan vind ik het een boek dat prettig leest, veel inzicht biedt, herkenbare voorbeelden gebruikt en praktisch toepasbaar is voor een positief leven.

WEtenschappelijke onderbouwing

Beide auteurs hebben een flinke dosis ervaring binnen de psychologie. Ernst Bohlmeijer is hoogleraar psychologie aan de Universiteit Twente en Monique Hulsbergen werkt als freelance psycholoog en auteur. De inzichten en oefeningen in dit boek komen uit de positieve psychologie, een stroming binnen de psychologie waarbij geestelijke gezondheid wordt gezien als méér dan de afwezigheid van klachten. Doordat er veel onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van begeleiding vanuit deze visie, geldt deze inmiddels als ‘evidence-based’.

Hoe dit hulpboek te gebruiken voor een positief leven?

Door de heldere uitleg en vele oefeningen kun je dit boek goed zelfstandig, zonder professionele begeleiding gebruiken. Wel lijkt het me prettig om met anderen te delen wat je ontdekt en ervaart bij het doen van de opdrachten en oefeningen. Zelf gebruik ik een aantal van de oefeningen in coachingssessies wanneer ze passend zijn. N.B. Het boek wordt door de uitgeverij het vervolg op Voluit Leven genoemd, maar is ook heel goed los daarvan te lezen en te gebruiken.

Ellen de Graaf: Arbeids- en Organisatiepsycholoog (NIP geregistreerd) en gecertificeerd stresscoach. Ziet hulpboeken als nuttige ondersteuning bij coaching; het juiste hulpboek geeft cliënten extra handvatten en praktische voorbeelden.